divendres, 25 de març del 2016

LES EXTINCIONS MASSIVES DE LA TERRA


Al llarg de la historia de la Terra s’han produït contínuament extincions d’organismes.   S'estima que en períodes normals les espècies desapareixen a un ritme d'entre dues i cinc famílies biològiques d'invertebrats i vertebrats marins cada milió d'anys.

En certs moments però, aquestes extincions han esdevingut massives, és a dir, han significat la desaparició d’un percentatge d’espècies  molt més elevat. En algun cas es va arribar a la desaparició del 95% de les espècies existents al planeta en aquell moment.

Des que la vida es va iniciar a la Terra han ocorregut sis extincions massives:

1. PRIMERA EXTINCIÓ. Fa 488 milions d'anys — extincions massives del Cambrià-Ordovicià, anomenades així perquè es van produir entre les acaballes del període Cambrià i el principi de l'Ordovicià. En aquella época la vida es concentrava enterament al mar, per tant només els organismes marins van resultar afectats. Durant aquest esdeveniment, van desaparèixer molts braquiòpodes i conodonts, i també es va reduir significativament el nombre d'espècies de trilobits.
Existeixen probes que afirmen que aquesta  extinció va estar dividida en quatre parts. La primera va causar la desaparició dels trilobits més antics i els arqueociàtids. La resta de les extincions van  afectar als altres trilobits, als braquiòpodes i als conodonts.
Actualment els científics creuen que el causant de l ‘extermini del 95% de las especies marines va  ser un període glacial o la reducció de la quantitat de oxigen disponible. Una altra teoria és que tot va ser conseqüència de l’ explosió d’una estrella que va produir un raig gamma a  6000 anys/llum de la Terra. De fet, aquest raig gamma provocaria el `posterior període glacial.


2. SEGONA EXTINCIÓ. Fa 444 milions d'anys — en la transició entre els períodes Ordovicià i Silurià, es van produir les dues extincions massives de l'Ordovicià-Silurià. La seva causa probable va ser el període glacial. El primer esdeveniment va ocórrer quan els organismes marins van haver de canviar de manera dràstica en descendir el nivell del mar. El segon va produir-se entre 500.000 i un milió d'anys més tard, quan el nivell del mar va augmentar ràpidament. Si es compten juntes, van ser la  segona extinció massiva més tràgica en la historia de la Terra.
Els grans afectats van ser un altre cop el organismes marins donat que eren els únics pobladors del planeta. Van desaparèixer el 50% dels coralls i prop de 100 famílies biològiques, el que representava el 85% de las espècies de fauna. Es van extingir  principalment els braquiòpodes i els briozous, juntament amb les famílies de trilobits, conodonts i graptòlits.
La teoria més acceptada explica que la primera part de l’ extinció va ser causada a l’ inicio de una llarga edat de gel que va provocar la formació de grans glaceres en el súper-continent Gondwana i, com a conseqüència, la baixada del nivell del mar. La segona, en canvi, va sorgir en  finalitzar l’ edat de gel, amb l’enfonsament de les glaceres i el posterior augment del nivell del mar.

Armaggedon Animal 1  Rayos letales


3.TERCERA EXTINCIÓ. Fa 360 milions d'anys — es va produir l'extinció massiva del Devonià, durant la transició entre els períodes Devonià i Carbonífer. Van desaparèixer el 70% de les espècies. Aquest va ser un esdeveniment que probablement va durar uns tres milions d'anys. La major influència d’aquesta extinció va tenir lloc als mars, més que als continents, i a latituds tropicals, més que d’altres.
Els coralls, que dominaven aquest període, van desaparèixer en gran part, així com alguns grups planctònics, com ara graptòlits i tentaculits. Molts tàxons marins van reduir molt la seva diversitat, com ara el peix dipnoos.
Els acritarcs, ostràcodes, ammonoïdeus i algunes classes de peixos (placoderms i estracoderms) van desaparèixer. Es van extingir el 85% de gèneres de braquiòpodes i ammonoïdeus, a més de nombrosos tipus de gasteròpodes i trilobits. Als medis terrestres, les plantes vasculars no es van veure afectades en general.
En conjunt s’estima que van desaparèixer el 77% de las espècies, el 57% de los gèneres i el 22% de les famílies.
Les causes encara no estan clares, tot i que es sospita d’un refredament global, sense excloure la possibilitat d’un impacte extraterrestre. Una possibilitat seria que  s’haguessin produït els dos fenòmens lligats l’un a l’altre: refredament global com a conseqüència de l’impacte. També existeix una teoria més recent que defensa l’ascens a la superfície de la Terra d’una `ploma del mantell (Fa 377 m.a.). L’augment de la temperatura va provocar el descens del nivell de les aigües per evaporació però posteriorment es va produir una gran baixada de les temperatures com a conseqüència del núvol de gas i cendres que no deixaven passar els raigs del solars.

Armaggedon Animal 2  El infierno en la Tierra



4. QUARTA EXTINCIÓ. Fa 251 milions d'anys — durant l'extinció massiva del Permià-Triàsic, es van extingir al voltant del 96% de les espècies marines. Aquesta va ser la catàstrofe més gran que ha conegut la vida a la Terra. Va desaparèixer el 53% de les famílies biològiques marines, el 84% dels gèneres marins i aproximadament el 70% de les espècies terrestres, incloent-hi plantes, insectes i vertebrats. Per aquest fet és coneguda com “La Gran Mortaldat”
Van morir el 90% de totes les  espècies; el 96% de las espècies marines i el 70% de las terrestres. Entre ells, el 98% dels crinoïdeus, el 78% dels braquiòpodes, el 76% de los briozoos, el 71% de los cefalòpodes, 21 famílies de rèptils i 6 d’amfibis, a més d’un gran nombre d’insectes,  arbres i microbis. Els coneguts trilobits van desaparèixer per sempre.
Desprès de la catàstrofe només van sobreviure un 10 % de les espècies presents a finals del Permià
Les causes d’aquesta gran catàstrofe són diverses. Vulcanisme extrem (súper-volcà), l’impacte d’un asteroide de grans dimensions, l’explosió d’una supernova propera, o l’alliberament de grans quantitats de gasos d’efecte hivernacle. Els científics opinen que el més probable és que no fos una única causa si no la combinació de varies d’elles, donat que l’esdeveniment d’extinció i destrucció més devastador que la Terra ha conegut mai, és difícilment explicable amb un sol fenomen.

Armaggedon Animal 3 La gran extinción



5. CINQUENA EXTINCIÓ. Fa 200 milions d'anys — l'extinció massiva del Triàsic-Juràssic va eliminar un 20% de les famílies biològiques marines (l’equivalent al 75 % dels invertebrats marins), els arcosaures, la majoria dels teràpsids, els conodonts, els rincosaures, els rèptils placodonts i mamiferoïdes i els darrers grans amfibis. Els únics rèptils marins que van sobreviure van ser els ictiosaures i plesiosaures. Es considera la tercera extinció més catastròfica
L’alliberament  de tan gran nombre de nínxols ecològics va deixar l’escenari preparat pels dinosaures, que començaven el seu domini a la Terra.
S’han proposat diverses explicacions per aquests esdeveniment, però totes elles deixen fils sense lligar. Ni els canvis climàtics graduals, ni els del nivell del mar, ni el possible impacte d’un asteroide, ni la possibilitat d’erupcions volcàniques massives explicant del tot la catàstrofe que va tenir lloc. Un altre cop segurament, es devia produir la combinació de diversos  fets.

Armaggedon Animal 4 Asfixia


6.SISENA EXTINCIÓ. Fa 65 milions d'anys — va produir-se l'extinció massiva del Cretaci-Terciari, en què van desaparèixer a prop del 50% de totes les espècies, incloent-hi els dinosaures.
Es desconeix la durada exacta d’aquests esdeveniment, però es pot situar a finals del període Cretaci, donant pas el Cenozoic.
Aquest extermini va causar  la desaparició d’aproximadament el 50% dels gèneres biològics. Entre ells es troben: els dinosaures, pterosaures, rèptils nadadors, plesiosaures i mosasaures, ammonoïdeus, rudistes i inoceràmids. El nanoplàncton calcari i els foraminífers planctònics van experimentar pèrdues  importants tot i que van  recuperar-se durant l’Era Cenozoica. Els grans supervivents van ser  la major part de les plantes, dels animals terrestres (tals com  insectes, cargols, granotes, salamandres, tortugues, llangardaixos, serps, cocodrils i mamífers placentaris), dels invertebrats marins (estrelles de mar, equinoïdeus, mol·luscs i artròpodes) i dels peixos.


Igual que als altres esdevenim catastròfics hi ha diverses teories per explicar aquesta catàstrofe. La més acceptada però, és la possibilitat de l’impacte d’un meteorit de dimensions gegantines que, degut a l’explosió generada èl seu impacte, aixecaria grans quantitats de pols a l’aire, impedint que la llum del sol arribés fins a les plantes, reduint-les en gran quantitat i, generant d’aquesta manera , un desequilibri en les cadenes tròfiques de tot el planeta.
Aquestes extincions s'han atribuït generalment a causes endògenes de la mateixa biosfera, a l'acció de grans volcans i a l'impacte d'asteroides, entre altres fenòmens.

Existeix la teoria que n'atribueix totes les grans extincions, o gairebé totes, a impactes meteorítics. S'ha establert de manera estadística que, aproximadament, cada 100 milions d'anys de mitjana, un asteroide quilomètric impacta contra la Terra. Si es té en compte que la vida pluricel·lular porta uns 600 milions d'anys, hi hauria d'haver hagut entre 5 i 6 grans extincions des de llavors. I aquestes són les que realment han ocorregut. Les altres possibles causes atribuïdes a grans glaciacions globals o a erupcions massives es consideren com a efectes secundaris que un gran impacte podria produir, per la qual cosa, segons algunes hipòtesis, no serien més que sinergies d'aquesta mateixa catàstrofe còsmica.

També es considera com a causa probable d'extincions menors, o fins i tot de les més massives, explosions de supernoves properes. De fet, existeix una altra teoria que diu que, aproximadament cada 25 milions d'anys, la Terra entra en la zona densa de la galàxia, en els braços espirals, i el planeta es veu sotmès a un major risc d'explosions violentes o a l'assot de vents estel·lars intensos. Així mateix, el núvol d'Oort té un major risc de veure's deformat i pertorbat pel pas d'estrelles properes, amb la consegüent tramesa de cometes i asteroides cap al sistema solar interior.

Armaggedon Animal 5 El juicio final

Armaggedon Animal 6  Pánico en el cielo

7. DARRERA EXTINCIÓ. Fa 74.000 anys, al Pleistocè, va tenir lloc una gran explosió volcànica (súper-volcà) que va estar a punt de fer desaparèixer l’espècie humana.
Un súper-volcà és un volcà que produeix erupcions violentes i massives, que ejecten volums de lava superiors a 1,000 Km3, sen milers de vegades més poderosos que els volcans tradicionals. Aquests edificis geològics alteren el paisatge circumdant de forma dràstica i causen alteracions climàtiques i biològiques de gran durada. Aquests monstres es formen bé quan un punt calent (zones de l’escorça que estan comunicades directament amb el mantell de la terra) no aconsegueix obrir-se pas a través de l’escorça i acumula magma i gasos que eleven enormement la seva pressió fina a la seva  erupció violenta, o bé es formen en el contacto entre plaques tectòniques. A vegades els geòlegs ee refereixen a ells com a mega-calderes, tot i que el terme súper-volcà comença a introduir-se de forma estable a la comunitat científica. Alguns d’aquests súper-volcans són capaços de causar extincions així com canvis climàtics profunds. Tal és el cas del Toba, un volcà que gairebé extingeix la nostra espècie i que va causar una edat de gel, entre fa 69,000 i 77,000 anys.

Armaggedon Animal 7  Fuego y hielo



8.ACTUALITAT — el 70% dels biòlegs, segons una enquesta del 1998 del Museu Americà d'Història Natural, creuen que actualment estem vivint l'extinció massiva de l'Holocè. Sovint es considera l'inici d'aquesta extinció massiva la desaparició de gran part de la megafauna a finals de la darrera edat de gel i que duraria fins avui, en què la causa principal és l'ésser humà. Tot i això, hi ha científics que qüestionen que hi hagi prou dades per a considerar aquest període com a extinció massiva. Wilson estima que, amb l'actual ritme de destrucció humana de la biosfera, la meitat de les formes de vida s'extingiran en 100 anys. Altres científics consideren que aquestes estimacions són exagerades.

Armaggedon Animal 8 La próxima extinción




Armaggedon animal: la sèrie completa